Ekskurzija v Salzburg

Maj 23, 2022 | Novice

Z učenci od 6. do 9. razreda, ki se učijo na naši šoli nemščino koz izbirni predmet, smo se v soboto, 21. 5. 2022, odpravili v Salzburg, da smo preizkusili svoje znanje nemščine ter spoznavali deželo in znamenitosti mesta.

Najprej smo si ogledali dvorec Hellbrunn, ki ga obkroža velik vrt z mnogimi bajerčki. Znan in zanimiv je zlasti po vodnih igrah, saj si med sprehodom kar iznenada lahko moker. Vodni curki so nas na srečo malce osvežili in ohladili, saj je bilo zelo lepo in toplo vreme.

Nato smo se odpravili v center mesta Salzburg in si tam ogledali znamenitosti (Kapitelplatz, katedralo na Domplatz, Mozartov spomenik, Mozartovo rojstno hišo in drugo). Sprehodili smo se po Getreidegasse, najbolj znani uličici, ki je od leta 1996 tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Zanimiva je tudi zato, ker nad trgovinami visijo železni izveski, ki so nekoč zaradi nepismenosti prikazovali njihove izdelke. Skoraj za vsako trgovino in kavarno se skrivata zgodba in tradicija. Tako smo lahko v trgovini Fürst kupili izvirne srebrno-modre mozartove kroglice, ki jih izdeluje izumiteljev pravnuk.

Nazadnje smo obiskali Haus der Natur, naravoslovni in tehnični muzej, ki obiskovalcem ponuja na več kot 80 razstavnih salonih prikaz najrazličnejših področjih žive in nežive narave. Zanimiva je bila dvorana dinozavrov, vesoljska dvorana, razstava ledene dobe, razstava čudovitih kristalov, akvarij, živalski vrt s plazilci ter razstava različnih vretenčarjev, metuljev, hroščev in drugih skupin živali in rastlin v zvezni deželi Salzburg in sosednjih regijah.

V Ljubljano smo se vrnili polni lepih vtisov, znanj in spoznanj. Ob gledanju fotografij in okušanju mozartovih kroglic se nam bo na obrazu vedno narisal nasmeh, saj se bomo spomnili, kako čudovito smo se imeli.

Anja Peternel, učiteljica nemščine

 

Dostopnost