Ekskurzija za zlate bralce

Maj 2, 2023 | Novice

Devetošolci so med branjem prepotovali že številne knjižne svetove. Za vztrajnost so bili 20. aprila nagrajeni z izletom za zlate bralce. Se sprašujete, kdo je »zlati« bralec? Učenci bi odgovorili, da so to tisti, ki radi berejo, učiteljice pa dodajamo, da so to učenci, ki so devet let vestno opravljali bralno značko.

V četrtek smo se z zlatimi bralci polni pričakovanj iz Ljubljane zapeljali do zibelke belih konj – kobilarne v Lipici. Z vodičko smo se najprej sprehodili po kobilarni, nato smo jo raziskovali še sami. Posebno doživetje je bil obisk muzeja Lipikum, saj nas je že na vhodu pozdravilo okostje konja, nato pa smo se nanj lahko še povzpeli!

Pot nas je vodila v Italijo, do bazilike v Ogleju, prave zakladnice umetnosti. Njena tla namreč prekrivajo mozaiki, ki veljajo za najlepše in najobsežnejše še ohranjene v zahodnem svetu. Lačni smo se odpravili do obmorskega mesta Gradeža in prosti čas izkoristili za pico in okusen sladoled. Najpogumnejši so prste namočili v morju, ostali pa smo uživali na soncu in morje občudovali s pomola in peščene obale. Pridružili so se nam tudi učenci drugih ljubljanskih šol in na začetku dne si nismo niti predstavljali, koliko novih prijateljstev bomo sklenili!

Dostopnost