Erasmus+ mednarodni dan boja proti nasilju

Dec 7, 2020 | Novice

ERASMUS + PROJECT: CONFLICT MANAGEMENT IN EUROPEAN SCHOOLS

Osmošolci so v preteklem tednu pri pouku angleščine obeležili mednarodni dan boja proti nasilju in se poglobili v tematiko nasilja v družini.

Najprej so si ogledali dva kratka filmčka (lahko si ju ogledate na spodnjih povezavah), ki prikazujeta različni vrsti nasilja v družini, nato pa so podrobneje raziskali različne vrste nasilja, nasilje nad ženskami ter tudi nasilje nad otroki.

Ste vedeli:

-Da so najpogostejše žrtve nasilja v družini so ženske, vendar so žrtve lahko tudi moški?

-Da v Mehiki vsake 4 ure umre žrtev spolnega nasilja?

-Da se prijavi zgolj 25% vseh primerov družinskega nasilja? Žrtve spolnega nasilja, pa le-tega prijavijo zgolj v 20% primerov.

-Da je ena izmed najpogostejših oblik spolnega nasilja v družini incest- spolno nasilje družinskega člana nad otrokom?

-Da je najpogostejša oblika nasilja v družini ekonomsko nasilje? To so vse oblike poniževanja ali nadvladovanja žrtve s pomočjo odrekanja pravic povezanih z zaslužkom in sredstvi za preživetje. Nekatere oblike takšnega nasilja so omejevanje pravice do zaposlitve in pravice razpolaganja z lastnim denarjem, siljenje v finančno odvisnost ali siljenje žrtve, da prevzame celotno finančno breme za povzročitelja nasilja. Večkrat so žrtve tudi starejši.

 

Učenci so se po raziskovanju tematike odločili, da bodo s pomočjo uporabe družbenih omrežij družbo ozaveščali o težavi, ki je navadno skrita za štirimi stenami.

To pa so njihovi izdelki:

    

 

Povezavi do filmčkov:

https://www.youtube.com/watch?v=7Lb8xEYheaw

https://www.youtube.com/watch?v=qmYsBTthrIk

Dostopnost