Strokovno-jezikovna ekskurzija na Dunaj in v Bratislavo

Apr 24, 2023 | Novice

V petek in soboto, od 21. – 22. aprila 2023, smo se z učenci od 6. do 9. razreda, ki se učijo nemški jezik, udeležili jezikovne ekskurzije v Bratislavo in na Dunaj.

Prvi dan smo se zgodaj zjutraj z avtobusom odpravili proti prestolnici Slovaške. Najprej smo si ogledali grad Devin (slovaško Devínsky hrad), ki se nahaja približno 15 km zahodno od Bratislave. Utrdba stoji na visoki pečini ob sotočju Donave in Morave in je pred mnogimi leti bdela nad pomembno trgovsko potjo po Donavi. Nato smo pot nadaljevali proti Bratislavi, kjer smo se povzpeli na grajski grič do Bratislavskega gradu ter občudovali lep razgled na Donavo z mostovi. Naš pogled je segal vse do Malih Karpatov. Popoldne smo se sprehodili po starem mestnem jedru in videli mestna vrata, Michalov stolp, glavni trg, katedralo sv. Martina, Modro cerkev, opero, univerzo in mestno hišo. Nato so učenci imeli prosto za samostojno odkrivanje mestnega središča in spoznavanje tamkajšnjega mestnega živ-žava. Po zanimivem prvem dnevu smo se že zelo veselili drugega dneva.

Po zajtrku v hotelu smo se vkrcali na ladjo, ki nas je popeljala po Donavi do Dunaja. Plovba je trajala eno uro in pol. Nato smo se sprehodili do mestnega središča in do katedrale sv. Štefana, ki je simbol Dunaja. Med sprehodom po mestu smo videli palačo Hofburg, Špansko jahalno šolo, državno opero, znamenito slaščičarno Sacher, parlament, mestno hišo, umetnostnozgodovinski in naravoslovni muzej ter številne razkošne parke. Na koncu nas je čakal samo še ogled enega najlepših in najstarejših živalskih vrtov v Evropi. Nahaja se v veličastnem parku Schönbrunn, kjer se nahaja tudi istoimenska cesarska rezidenca. V živalskem vrtu smo si ogledali okoli 500 vrst različnih živali (pande, polarne medvede, pingvine, zebre, žirafe, tigre, slone…).

Polni lepih vtisov in spominkov smo se odpravili nazaj domov in se že veselili, kako bomo obujali spomine ob ogledu tolikih fotografij, ki smo jih naredili.

Anja Peternel, učiteljica nemščine

Dostopnost