Ne meč‘mo hrane stran
Ob dnevu Slovenskega tradicionalnega zajtrka je prav, da se spomnimo tudi na ekološki vidik prehranjevanja, predvsem v času, ko dneve večinoma preživljamo doma.
Vsako leto namreč po svetu zavržemo 1,3 milijarde ton hrane, od tega kar 51% v domačih gospodinjstvih.
Ste kdaj pomislili, koliko hrane letno zavrže povprečen Slovenec?
V lanskem letu je ta količina znašala 64 kg.
Zaradi ozaveščanja o problematiki zavržene hrane se situacija iz leta v leto izboljšuje in v zadnjem desetletju smo uspeli količino zavržene hrane zmanjšati za skoraj 20 kg.
In kaj lahko storimo, da bo zavržene hrane čim manj?
NASVETI ZA ZMANJŠANJE KOLIČINE ZAVRŽENE HRANE:
-načrtujemo svoj jedilnik
-glede na jedilnik načrtujemo nakup hrane
-izogibamo se impulzivnim nakupom (kupimo le stvari, ki jih imamo na nakupovalnem seznamu)
-preverimo rok trajanja na izdelkih (če živila ne bomo uporabili takoj, kupimo izdelek, ki ima daljši rok trajanja )
-sadje in zelenjavo, ki na pogled ni najbolj privlačna, ne zavržemo, temveč uporabimo za razne juhe, prikuhe ali za peko peciv.
Pripravila vodja ekološke dejavnosti Lea Kofler