Ne meč‘mo hrane stran

Nov 16, 2020 | Novice

Ob dnevu Slovenskega tradicionalnega zajtrka je prav, da se spomnimo tudi na ekološki vidik prehranjevanja, predvsem v času, ko dneve večinoma preživljamo doma.

Vsako leto namreč po svetu zavržemo 1,3 milijarde ton hrane, od tega kar 51% v domačih gospodinjstvih.

Ste kdaj pomislili, koliko hrane letno zavrže povprečen Slovenec?

V lanskem letu je ta količina znašala 64 kg.

Zaradi ozaveščanja o problematiki zavržene hrane se situacija iz leta v leto izboljšuje in v zadnjem desetletju smo uspeli količino zavržene hrane zmanjšati za skoraj 20 kg.

 

In kaj lahko storimo, da bo zavržene hrane čim manj?

NASVETI ZA ZMANJŠANJE KOLIČINE ZAVRŽENE HRANE:

-načrtujemo svoj jedilnik

-glede na jedilnik načrtujemo nakup hrane

-izogibamo se impulzivnim nakupom (kupimo le stvari, ki jih imamo na nakupovalnem seznamu)

-preverimo rok trajanja na izdelkih (če živila ne bomo uporabili takoj, kupimo izdelek, ki ima daljši rok trajanja )

-sadje in zelenjavo, ki na pogled ni najbolj privlačna, ne zavržemo, temveč uporabimo za razne juhe, prikuhe ali za peko peciv.

 

Pripravila vodja ekološke dejavnosti Lea Kofler

Orodna vrstica za dostopnost