Proslava ob dnevu državnosti in koncu šolskega leta

Jun 27, 2019 | Novice

Leta 1990 je bil v Sloveniji izveden plebiscit, na katerem je za samostojnost glasovalo 88,2 % volivcev. Med pripravami na osamosvojitev je Slovenija dobila svoj grb. Istega dne je bila izveden svečan dvig zastave in razglasitev nove Demokratične Republike Slovenije. 25. junija 1991 je slovenski parlament sprejel Deklaracijo o neodvisnosti. A osamosvojitev ni potekala brez težav in 27. junija 1991 se je začela vojna za Slovenijo.

Korake Slovenije za osamosvojitev smo proslavili tudi na naši šoli. V praznovanje nas je s petjem himne popeljala četrtošolka Lana Jančan. Sedmošolki Nika Žvegelj in Lina Berlec sta nas s skečem spomnili na pomen tega, da imamo lastno državo. Učenci na kajonih (mentorica Jasna Ferme) so z bobnanjem poskusili poustvariti vzdušje v času pred osamosvojitvijo, povezovalka Maša Ilc pa nas je skozi program vodila z orisom sočasnega zgodovinskega dogajanja. Domoljubje je vrednota, ki jo na naši šoli gojimo že od najnižjih razredov. Drugošolca Brina Breznik in Nikša Iša Četkovič sta pred zbranimi učenci pogumno prebrala svoji pesmi o lepotah Slovenije.

Zbor pod vodstvom Sare Gluk pa nas je s pesmijo Življenje je lepo popeljal v neuradni del programa, ki je bil prežet s petjem, plesom in navdušenim ploskanjem ob prebiranju dosežkov naših učencev, pa tudi v počitniški čas.

Našim učencem želimo sproščene počitnice – da bi uživali v vsakem trenutku, ustvarili nepozabne spomine in prebrali obilo dobrih knjig!

 

POGREŠAM TE, SLOVENIJA (Brina Breznik, 2. c)

Oj Slovenija, te tvoje barve

ter tvoji gozdovi reke in polja.

Tako lepo je pri tebi.

Tako hrepenim po tebi.

 

DAROVI SLOVENIJE (Nikša Iša Ćetkovič, 2. c)

Slovenija, ti najlepša si.

Imaš Sočo, Dravo in pa Savo.

Ljubljanski grad ti žari.

Ti moja domovina si.

Le kdo si k tebi ne želi.

 

Misli o Sloveniji

 

Dostopnost